πολλαπλοι παραληπτες email

Από την ως τώρα συμμετοχή των πολιτών και από τις συναντήσεις που είχε η Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση με φορείς ενός ευρύτατου φάσματος σημειωτέον, έχει προκύψει πλούτος ιδεών που θα αποτελέσει ασφαλώς τον «οδηγό» για τα επόμενα βήματα.


πολλαπλοι παραληπτες email

φροντιστηριο μαθηματικων δραμα

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή οργάνωσε και συμμετείχε σε 16 δια ζώσης πολύωρες διαδικασίες στην Αθήνα, ενώ υψηλό το ενδιαφέρον ήταν και έξω από την πρωτεύουσα, καθώς η Επιτροπή συμμετείχε σε 8 ημερίδες/ διημερίδες, στις πρωτεύουσες των Περιφερειών. Συμμετείχε, ακόμη, σε 12 επιστημονικές και άλλες συναντήσεις.


Ιδιαίτερα ποιοτική, επιπλέον, ήταν, όπως πληροφορείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμμετοχή των πολιτών και συλλογικοτήτων στην α' φάση διαλόγου, σε μια διαδικασία δύσκολη μεν, αδιάβλητη δε. Γεωγραφικά ισορροπημένη η συμμετοχή ενώ η υποεκπροσώπηση των γυναικών και των νέων σε αυτήν την α' φάση εξισορροπείται από την αυξημένη συμμετοχή τους στην β΄ φάση. Στα «συν», το γεγονός ότι η Επιτροπή κέρδισε σε νομιμοποίηση.


Στα συμπεράσματα με αρνητικό πρόσημο, η απουσία επίσημων φορέων των εργαζομένων - παρότι όπως θα φανεί και από τη συνέχεια, το Σύνταγμα αφορά ευθέως τον κόσμο της εργασίας-.


Αναλυτικά, αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, είναι οι εξής:


-Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Από τις πρώτες επαφές-απαντήσεις συνάγεται διχασμός ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες αναφορικά με την αύξηση αρμοδιοτήτων και την άμεση εκλογή. Η επιστημονική κοινότητα αντίθετη, όταν οι συμμετέχοντες πολίτες προκρίνουν τις αλλαγές στην κατεύθυνση αυτή. Αντιθέτως, απόλυτη σχεδόν, είναι η σύγκλιση στη θέση ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να οδηγεί σε γενικές εκλογές.


-Για τη Βουλή: Οι απόψεις συγκλίνουν στην ιδέα περιορισμού των θητειών των βουλευτών. Διαπιστώνεται επίσης ισχυρή συμφωνία στην ανάγκη περιορισμού των βουλευτικών ασυλιών.


-Για τα πολιτικά κόμματα: Η διαφάνεια στη λειτουργία των πολιτικών φορέων όπως και οι περιορισμοί χρηματοδότησης από ιδιώτες είναι δύο ισχυρές απόψεις.


-Για τις Ανεξάρτητες Αρχές: Διατυπώνονται έντονες όσο και σοβαρές επιφυλάξεις για το ρόλο, τη λειτουργία και τον τρόπο εκλογής των μη συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών.


-Για τα δημοψηφίσματα: Στο θέμα αυτό συναντά κανείς ισχυρές επιφυλάξεις στην επιστημονική κοινότητα. Στον αντίποδα οι πολίτες είναι ανοιχτοί σε προτάσεις «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας».


-Για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας: Διατυπώθηκε μεγάλος προβληματισμός - αντιρρήσεις για την αναθεώρηση των 'Αρθρων 3 και 13. Σοβαρές προτάσεις κατατέθηκαν από πολίτες, επιστημονικούς φορείς αλλά και μέρος της εκκλησίας για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, αλλά όχι για χωρισμό πάντως.


-Για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες: Προτάσεις για πιο ουσιαστική προστασία τους.



χαρτες οδων ηρακλειου κρητης

Σχόλια